Ziua Mondială a Asistenței Sociale, marcată prin seminarul ”Asistența socială a vârstnicului”

Direcția de Asistență Socială Satu Mare, Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare și Structura Teritorială a CNASR Satu Mare au marcat Ziua Mondială a Asistenței Sociale prin organizarea unui seminar. Evenimentul a avut loc marți, 15 martie, la Centrul de zi pentru vârstnici de pe aleea Jiului, în cadrul proiectului „Implicat și activ la vârsta înțelepciunii”.

Participanții au avut ocazia să afle informații utile referitoare la asistența socială asigurată seniorilor în cadrul centrelor de zi pentru vârstnici, precum și în cadrul unităților rezidențiale și al centrelor de îngrijire la domiciliu.

Subiecte puse în discuție:

  • prezentarea echipei multidisciplinară a centrului și activitățile derulate în vederea activizării sătmărenilor cu vârsta peste 65 de ani.
  • informarea și îndrumarea beneficiarilor și aparținătorilor acestora. 
  • asistența socială a vârstnicului în cadrul furnizorilor privați de servicii sociale.
  • detalierea procesului de licențiere a unor astfel de servicii
  • când este indicat să se apeleze la serviciile unui astfel de centru și care sunt condițiile de acces/admitere.
  • aspecte legate de contribuția plătită pentru serviciile oferite; cui îi revine obligația de a plăti această contribuție; posibilitatea ca asigurarea contribuției lunare să se facă de către UAT-uri.
  • atribuțiile asistentului social și activități care se desfășoară în cadrul unităților de tip rezidențial.
  • aspecte generale legate de centrele de zi de socializare și petrecere a timpului liber pentru vârstnici.
  • paleta de servicii oferite de Centrul de îngrijire la domiciliu „Sfânta Hildegarda” din Satu Mare, unitate de asistență socială care funcționează sub egida Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare detaliind cele trei tipuri de servici asigurate: cele sociale de bază, de suport și cele medicale.

Seminarul a fost un bun prilej pentru asistenți sociali și persoanele cu atribuții în asistență socială din cadrul primăriilor să afle informații noi legate de asistența vârstnicilor, să discute probleme legate de munca lor, să găsească soluții împreună. S-a conturat o comunitate adevărată de specialiști dornici să se dezvolte, să se perfecționeze pentru a contribui prin munca lor cât mai mult la creșterea calității vieții persoanelor de vârsta a treia. 

Povestește mai departe