Punem în discuții, pentru prima dată, Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România

În 20 septembrie, începând cu ora 11, în cadrul Hubului regional de resurse din zona de Centru a țării, creat în cadrul proiectului și administrat de către Caritas Mitropolitan Blaj, ne-am întâlnit online pe zoom, la prima Masă rotundă de consultări pe marginea Cartei Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România.

SeniorNET a demarat procesul de elaborare a “Cartei Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România” cu scopul de a poziționa pe agenda publică subiectul îmbătrânirii active, al drepturilor persoanelor vârstnice de a fi îngrijite în condiții de bună stare, la domiciliul acestora sau oriunde aleg ele însele, și de a continua să aibă o viață activă alături de familiei și prieteni.

Îmbătrânirea populației este o tendință globală semnificativă care afectează statele lumii. Creșterea numărului persoanelor în vârstă, aduce cu sine și necesitatea conștientizării importanței drepturilor acestora.

Ne propunem, astfel, să atragem atenția asupra problemelor care le restricționează drepturile, probleme care conduc la creșterea riscului ca aceste drepturi să fie neglijate sau încălcate, în procesul de implementare a legislației în vigoare.

În cadrul întâlnirii am abordat subiecte de interes din Cartă și am aflat opiniile celor prezenți privind utilitatea unui astfel de document.

2 idei principale au fost desprinse în urma evenimentului:

Carta poate fi un punct de pornire al unei strategii de abordare sistemică a situației persoanelor vârstnice.

Avem nevoie de o autoritate care să adreseze problematica vârstnicului.

Procesul de consultare continuă și prin intermediul formularului de feedback pe care toți cei prezenți l-au primit și ale căror răspunsuri vor fi centralizate, pentru îmbunătățirea informațiilor cuprinse în CARTĂ.

Dintre participanți: Prefectura Sibiu, Prefectura Mureș, DGASPC Alba, Prefectura Satu Mare, DAS Aiud, DAS Mureș, DAS Sibiu, DAS Târgu Mureș, AJPIS Timiș, DGASPC Timișoara, Consiliul Național al Persoanelor Vârstnice Târgu Mureș, Caritas Satu Mare, Caritas Timișoara, Caritas Oradea, Societatea de ajutorare Diakonia Alba Iulia, Maltez Aiud, AS 2001, FIV Cluj, Asociatia Sânziene Alba Iulia.

Povestește mai departe