Membrii SenioriNET celebrează Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Ca în fiecare an, la nivel internațional, data de 1 octombrie este marcată prin diverse acțiuni și inițiative dedicate seniorilor.

București, Filiala de Crucea Roșie Sector 5, www.crucearosie5.ro

Sub sloganul „Nu-i niciodată prea târziu să salvezi o viață de om!” Filiala de Crucea Roșie sector 5 București vine în sprijinul acelor seniori care simt nevoia să continue implicarea lor în comunitate, mai ales pe prin actiuni de sprijin umanitar. Modulul de inițiere în acordarea primului ajutor medical de bază se va desfășura gratuit pentru 20 de seniori, sâmbătă – 2 octombrie 2021, de la ora 10.00 la Colegiul Economic Viilor. Confirmarea interesului de participare se face prin e-mail: sector5@crucearosie.ro și/sau prin sms la tel. 073444 99 40. De asemenea, există posibilitatea de înscriere folosind aplicația mobilă ”Prim Ajutor” – prin telefon. Totodată voluntarii pregătesc un număr de 500 de pachete igienice – care vor fi distribuite Seniorilor în zilele de 1 si 2 octombrie.

 

Constanța, Fundația Crucea Alb-Galbenă Filiala Constanța, https://www.facebook.com/Fundatia-Crucea-Alb-Galbena-Filiala-Constanta-1632343810339669, https://www.cag.ro/

Pe data de 1 octombrie, echipa Fundației Crucea Alb-Galbenă  filiala Constanța va distribui pachete cu alimentele varstnicilor din zonele defavorizate din judet. Sunt vizate 30 de persoane.

 

Satu Mare, Caritas Dieceza Satu Mare, www.caritas-satumare.ro

În 29.09.2021 Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare împreună cu DAS Satu Mare, organizează un eveniment cultural, pentru vârstnicii care frecventează Centrul de zi, în cadrul proiectului – “Implicat și activ la vârsta înțelepciunii”.

 

Bacău, Fundația de Sprijin Comunitar, www.fsc.ro

Fundația de Sprijin Comunitar va organiza: Seminarul “Servicii specializate pentru seniorii Bacăului”, 1 octombrie, între orele 10:00-12:00. Pentru a participa la eveniment, cei interesați sunt invitați să acceseze următorul link la data și ora desfășurării evenimentului: https://fscro.webex.com/fscro/j.php?MTID=mc7451f2ccd99d702e997e2d509aaf6fa. Vor fi prezenți specialiști din administrația publică locală, din sectorul ONG, reprezentanții persoanelor vârstnice din Bacău.

”Punte între generații” – activitate desfășurată de către copii “Centrului de zi pentru copilul dezavantajat Tamași” și persoane vârstnice din comuna (inclusiv din programul de îngrijire la domiciliu), 1 Octombrie între orele 13:00-16:00.

 

Cluj, Fundația pentru Îngrijirea Vârstnicului Cluj, www.fiv.ro

Fundația pentru Îngrijirea Vârstnicului Cluj organizează pe 29 septembrie de la ora 13 redeschiderea activității cenaclului literar și în data de 30 septembrie ora 11, echipa cultural-artistică coordonată de prof. Alexandru Cucu prezintă programul cultural – artistic “1 octombrie – Ziua noastra”.

 

Iași, Centrul Diecezan Caritas Iași, www.caritas-iasi.ro

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iaşi, prin Centrele Regionale de Îngrijire la Domiciliu organizează o serie de acțiuni care ne îndeamnă să ne îndreptăm atenția și iubirea către vârstnicii beneficiari: vizitarea beneficiarilor la domiciliu și oferirea de pachete cu alimente, flori și felicitări special create pentru ei.

 

Oradea, Caritas Eparhial Greco-Catolic Oradea, www.caritaseparhial.ro

Direcția de Asistență Socială Oradea și Caritas Eparhial Greco-Catolic Oradea organizeză vineri, 1 Octombrie 2021 la Centrul Rezidenţial “Casa Frenţiu”,  activități festive: sărbătoare cu cântece, voie bună și recital de  poezii. Sărbătorim înţelepciunea, experienţele de viaţă ale seniorilor şi puterea de a rămâne demni şi senini după furtunile vieţii. Personalități locale marcante sunt invitate: Primar Florin Birta, viceprimar Arina Mos, Miorița Săteanu cetățean de onoare al municipiului Oradea și membru al Parlamentului Seniorilor din România, Ioan Flueraş coordonatorul Corului „General Traian Moşoiu”.

 

Blaj, Caritas Metropolitan Greco-Catolic, www.caritas-blaj.ro

„Respect pentru vârstnic”: vom oferi varstnicilor beneficiari (150 persoane) pachete cu alimente și câte o felicitare confecționată de copiii din Centrele de zi Caritas cu mesaje personalizate. Astfel încurajăm solidaritatea și respectul între generații și să ne prețuim pe vârstnicii. Perioada de derulare a actiunii: 27.09-8.10.2021. Stil de viață sănătos, îmbătrânire activă: La nivelul CID Târnăveni – acțiune dedicată seniorilor voluntari care sunt activi în proiectele din comunitatea locală: editarea unei Broșuri – retrospectivă a activităților derulate împreună, dar care cuprinde și planuri de viitor. Cu scop de informare și educativ, va conține și o secțiune cu sfaturi de la profesioniști din domeniul nutriției, psihologic, medical, social, pentru adoptarea și menținerea unui stil de viață activ și sănătos la vârsta a treia.

Din păcate, din cauza situației pandemice și a restricțiilor impuse, mai multe evenimente tradiționale cu scop de socializare sau vizitare diverse obiective, au fost anulate.

Povestește mai departe