Proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânirea activă pentru perioada 2023-2030

Documentul se află și pe site, la secțiunea Resurse din domeniu.

Obiectivul general al strategiei este creșterea numărului persoanelor vârstnice care reușesc să trăiască o viață independentă, cât mai mult timp posibil, pe măsură ce îmbătrânesc și îmbunătățirea accesului la servicii adecvate de îngrijire de lungă durată pentru persoanele vârstnice dependente.

Principii generale și considerații-cheie:

  • Fără abordarea problemei îngrijirii de lungă durată pe tot parcursul vieții, nu se vor putea asigura serviciile de îngrijire de lungă durată pentru toți cei care au nevoie.
  • Este necesară dezvoltarea unui continuum de servicii ILD pentru persoanele vârstnice.
  • Îmbătrânirea în locul în care trăiești/alegi să trăiești; ceea ce presupune susținerea cu prioritatea a îngrijirii la domiciliu și comunitate, inclusiv sprijinul pentru îngrijitorii informali, astfel încât persoana vârstnică să poată să își facă un plan pentru perioada de bătrânețe.
  • Autoritățile administrației publice trebuie să garanteze asigurarea serviciilor de îngrijire de lungă durată pentru persoanele vârstnice, ca măsură de asistență socială.
  • Fluxurile de finanțare publică ar trebui să fie organizate în conformitate cu principiul ”finanțarea urmează beneficiarul”, respectând dreptul beneficiarilor la alegere și, implicit, la accesarea serviciilor ILD prestate de furnizori privați de servicii sociale și finanțate din fondurile publice destinate asistenței sociale.
  • Asigurarea complementarității între sistemul de asistență socială și sistemul de asistență medicală în îngrijirea de lungă durată.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale organizează o dezbatere publică cu privire la proiectul de hotărâre, în data de 17 octombrie 2022, începând cu ora 10.00. Cei care doresc să participe sunt invitați să transmită confirmarea participării la adresele servicii.sociale@mmuncii.gov.ro și dezbateri@mmuncii.gov.ro, până vineri, 14 octombrie 2022, ora 14,00.

Povestește mai departe