Niciodata singur (studiu privind singurătatea în rândul vârstnicilor)
- 1 din 4 persoane de peste 65 de ani din mediul urban resimte un grad ridicat de singurătate
- 3 din 10 vârstnici nu au cu cine să socializeze sau pe cine să se bazeze în situații de necesitate
- 28% nu interacționează cu mai mult de 4 persoane într-o lună
- 1 din 4 vârstnici declară că are o stare proastă de sănătate fizică și mentală, iar singurătatea le accentuează problemele medicale
(date extrase din studiul realizat de Kantar România pentru Asociația „Niciodată Singur – Prietenii vârstnicilor”)
,,Bunicii noștri nu doar că sunt singuri, însă și-ar dori să fie în continuare utili și vizibili pentru societate, iar pentru acest lucru au nevoie de sprijinul nostru. Singurătatea duce la depresie și la degradarea sănătății fizice, ceea ce aduce de multe ori o moarte prematură pentru seniori. Principala dificultate cu care ne confruntăm este de a ajunge la ei și a depăși barierele cu privire la recunoașterea impactului singurătății în viața lor. Cei care ne-au dat atât de multe nu trebuie să sufere, fiind ignorați de societate. Misiunea Niciodată Singur este de a ajunge la toți vârstnicii aflați în această situație și de a le reda bucuria de a trăi’’ (Cătălin Dinu, Director Executiv Niciodată Singur- Prietenii Vârstnicilor).
Din 2015, Niciodată Singur și-a asumat misiunea de „a fi împreună”- împreună în cauza singurătății vârstnicilor. 250 de vârstnici care locuiesc singuri și peste 600 din căminele de bătrâni sunt sprijiniți de peste 250 de voluntari din București, Brăila, Ploiești, Pitești, Constanța, Iași, Cluj-Napoca, Brașov, Râmnicu Vâlcea și Târgoviște.
Studiul poate fi accesat pe site în secțiunea Resurse