Continuăm seria întâlnirilor de prezentare și dezbatere a Cartei Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România

Luni, 17 octombrie, HUB-ul de resurse Centru a organizat Masa rotundă de consultări pe marginea Cartei Albe, la care au participat 25 de persoane vârstnice și voluntari ai Caritas Mitropolitan Blaj.

Cei prezenți au primit informații despre proiect, Federație și obiectivele acesteia, precum și despre activitatea HUB-ului Centru.

Totodată, a fost prezentat conținutul Cartei și motivele care au stat la baza elaborării acesteia. Fiecare participant a primit câte un exemplar tipărit al documentului și câte un formular de feedback ce urmează a fi colectate la finalul lunii noiembrie.

Principalele idei desprinse:

  • Lipsa încrederii în clasa politică/guvernanți – “promit mult, uită repede, fac puțin”.
  • Discrepanțe din ce în ce mai mari între pensiile vârstnicilor și cheltuielile lunare de bază (administrative, hrană, medicamente, vizite medicale/ analize etc), fapt care generează o mare presiune asupra acestei categorii, mai ales acum, in prag de iarnă, cand mulți sunt stresați și speriați de costurile gazului si ale energiei electrice.
  • Acces redus la activități culturale (teatru, concerte simfonice, spectacole, expozitii de artă), activități sportive (înot, gimnastică adaptată vârstei, drumeții etc) și activități de îngrijire personală, înfrumusețare (manichiură, coafor, cosmetică, masaj etc), determinat în mod special, de lipsa resurselor financiare.
  • Necesitatea prioritizării pe agenda publică a problematicii îmbătrânirii populației și a creării unui sistem de protecție/asistență socială și medicală care să fie permanent actualizat, corelat cu problemele reale ale vârstnicilor.
Povestește mai departe