69 de persoane din București și Ilfov au beneficiat în 2021 de servicii de îngrijire socio-medicală la domiciliu

Fundația Crucea Alb-Galbenă din România a implementat 2021, pentru o perioadă de 12 luni, proiectul „Servicii de îngrijiri socio-medicale la domiciliu” pentru creșterea calității vieții persoanelor cu nevoi medicale speciale, majoritar vârstnice și dependente. Intervenția și-a propus să răspundă nevoilor beneficiarilor, asigurându-le să o viață mai bună și sentimentul de apartenență la societate.

„Valorile noastre au fost și rămân respectul pentru pacient și pentru demnitatea profesiei. Acestea ne-au fost mereu călăuză pentru a ne continua drumul în slujba demnității ființei umane, într-o Românie destul de debusolată și debusolantă, într-o societate în permanentă schimbare, în care vârstnicii sunt lăsați în urmă! Ne propunem, în primul rând, să le redăm speranța și demnitatea seniorilor noștri care se simt abandonați de familie și societate.” (Măriuca Ivan, Președinte)

Proiectul a constat în furnizarea de servicii socio-medicale la domiciliu, în fiecare lună, pentru un număr de 60 de beneficiari din București și Ilfov, astfel încât în cursul anului 2021 au fost îngrijiți în total 69 de beneficiari unici. Aceștia au primit îngrijiri furnizate de asistenți medicali. În medie, fiecare persoană îngrijită a beneficiat de aproximativ 2,5 vizite pe săptămână. Rezultatele înregistrate arată că aproximativ 60% din beneficiarii cu patologie neurologică post-accident vascular cerebral au ajuns la un stadiu de semidependență și/sau independență, în funcție de gravitatea bolii. Trei sferturi (75%) din beneficiarii diabetici au învățat să-și administreze singuri medicația pentru controlul glicemiei. A fost eliminat aproape integral stresul familiei provocat de îngrijirea beneficiarului în fază terminală, prin prezența echipei Fundației în momentele critice. A fost obținută independența și semidependența pentru efectuarea toaletei totale/parțiale, respectiv de 75% pentru îmbrăcare și dezbrăcare. S-au redus cu până la 100% deplasările către instituțiile de specialitate efectuate de beneficiarii cu leziuni suprainfectate la care diagnosticul a fost clar stabilit. De asemenea, cinci voluntari ai organizației s-au implicat activ în activitățile proiectului, alături de personalul angajat.

Povestește mai departe