Sesiune de consultări pentru ratificarea Protocolului opțional la Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități

Gyorgy Peter, președintele SenioriNet, a participat la o sesiune de consultări cu privire la ratificarea Protocolului opțional la Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Această convenție a fost adoptată la New York de Adunarea Generală a ONU pe 13 decembrie 2006, iar România este una dintre țările semnatare.

Sesiunea a fost condusă de doamna Victoria Stoiciu, Consilier de Stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului. Alți 19 participanți, reprezentând organizații ale societății civile și reprezentanți ai Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, au fost prezenți la consultări.

Toți cei prezenți au fost de acord că Protocolul reprezintă cea mai importantă garanție a respectării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități. De asemenea, s-a subliniat faptul că majoritatea statelor din Uniunea Europeană l-au ratificat deja. În contextul actual, România nu dispune de niciun instrument pentru plângeri colective, iar Protocolul este considerat un instrument esențial pentru prevenirea încălcării drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Povestește mai departe