Caritas România, membru fondator al SenioriNET – poziție privind îngrijirea de lungă durată

Punctele de vedere ale organizațiilor Caritas din Europa sunt exprimate în cadrul documentului de poziție și vin în sprijinul Comisia Europene cu scopul de a influența Strategia UE privind îngrijirea pe termen lung (Long-Term Care – LTC).

Subiectul este de mare importanță atât pentru Caritas, cât și pentru membrii SenioriNET, în calitate de furnizori de servicii de îngrijire la domiciliu.

Documentul face apel la UE și la statele membre să modernizeze și să investească în sectorul asistenței sociale prin introducerea unei Garanții pentru îngrijire (EU Care Guarantee). Pentru a fundamenta această solicitare, Caritas a început o cercetare aprofundată care implică și diseminarea unui chestionar*.

Caritas solicită un cadru și o strategie de îngrijire la nivelul UE care să stabilească standardele și să ghideze statele membre în ceea ce privește furnizarea de servicii de îngrijire socială la nivel național. Un astfel de cadru ar trebui se bazeze pe o viziune a UE asupra îngrijirii de calitate care să plaseze individul în centru.

Totodată este necesară o abordare pe două mari direcții, luând în considerare:

– calitatea și demnitatea îngrijirii

– calitatea și condițiile de muncă decente ale lucrătorilor din domeniul îngrijirii

Extras din document (idei de bază) și materialul integral (inclusiv chestionarul aplicat) pot fi consultate aici: https://seniorinet.ro/download-category/resurse-din-domeniu/

Povestește mai departe